Pouze vnější péče o pokožku bohužel nestačí. Jako u hubnutí, kdy sport dělá 30 % a strava 70 % výsledků, je to velmi podobné i se stavem naší pleti. Pouze propojením vnějších i vnitřních vlivů dochází k tíženému efektu.
Každá potravina, kterou sníme, se podílí na stavu naší pokožky. Ať už negativně anebo pozitivně. A proto si pojďme říci, proč jíst fazole a mít díky nim hezčí pleť.
Pokožka je charakteristická tím, že je citlivá na nedostatek živin. Kožní buňky se neustále obnovují a k tomu potřebují nepřetržitý přísun výživných látek. Obnovu pleti můžeme urychlit a tak pleti velmi pomoci vnější péčí například ovocnými kyselinami. Na vnitřní péči ale zapomínat nesmíme.
Pokožka je velmi citlivá na nedostatek proteinů, omega 3 a 6 mastných kyselin, vitamínu A a C, železa a zinku. A právě fazole jsou schopné nám některé z těchto důležitých látek dodávat.
Většina fazolí pochází z Ameriky a spolu s kukuřicí a chilli tvořily základ stravy původních Američanů. Fazole jsou syté a výživné. Pojďme si ukázat, proč se vyplatí je konzumovat.
5 důvodů, proč jíst fazole
1. Obsahují proteiny
Fazole obsahují kolem 21 – 24 % proteinů. Což je velmi podobný podíl jako u masa. Na rozdíl od masa však fazole neobsahují plnohodnotné bílkoviny, což je zapříčiněné nedostatkem metioninu (esenciální aminokyseliny). Proto je při jejich konzumaci důležité doplnit je o jiný rostlinný zdroj bohatý na metionin. Tím je například droždí, sezamová a slunečnicová semínka a obilí (rýže, oves…).
Pokud budeme fazole správně kombinovat, zajistíme si tak kvalitní zdroj proteinů, které jsou velmi důležité pro dobrý stav pokožky a její správnou obnovu a regeneraci.
2. Obsahují Niacin
Niacin se aktivně podílí na mnohých chemických rekcích v buňkách. Jeho nedostatek může přispívat k rozvoji dermatitidy.
3. Obsahují kyselinu pantotenovou
Kyselina pantotenová se podílí na buněčném metabolismu a její nedostatek způsobuje problémy s pokožkou a lámavost nehtů.
4. Působí proti vypadávání vlasů
Fazole příznivě působí na vlasové váčky a z toho důvodu se doporučují při vypadávání vlasů, lupů a seboreické dermatitidě.
5. Mají vysoký obsah železa
Fazole obsahují 10 mg železa na 100 g, což spolehlivě pokryje DDD pro dospělého člověka. Železo ve fazolích je ale nehemové (volné), které ještě není vázané na hemoglobin a proto je potřeba pro jeho absorpci doplnit ještě vitamínem C. Proto je vhodné k jídlu vypít například vodu s citrónem.
I když se může zdát, že je příprava jídla s fazolemi komplikovaná, protože se musí kombinovat, abychom z nich dostali nutričně vyvážené jídlo, dejte jim šanci, uvidíte, že se Vám to vrátí na hezčím stavu pokožky.
A co nadýmání?
Pokud se bojíte nadýmání, mohu Vás ujistit, že když budete jíst fazole alespoň 2 x týdně, Vaše střeva si na ně zvyknou a už Vás z nich bolet břicho nebude.
Pro zmírnění nadýmavosti fazolí je dobré, když k nim při vaření přidáte kmín nebo fenykl. Anebo si dát fenyklový čaj po jídle skvěle chutná a pomůže Vám vše lépe strávit.
Fazole je dobré namočit přes noc. Ráno vodu vyměnit a před vařením je ještě propláchnout a dát je do nové vody. Namáčením a výměnou vody se také sníží obsah látek, které vyvolávají nadýmání.
Doporučuji si fazole uvařit klidně do zásoby, vydrží až týden v ledničce uvařené. Pak s nimi můžete dělat velmi rychlé recepty v průběhu týdne a ušetřit si tak čas.
Tady pro Vás jeden rychlý recept mám připravený 🙂
Přeji Vám dobrou chuť a krásný den,
Lenka z REFRESH